Implantater

De aller fleste av våre kunder bruker “TS-system” som er et såkalt "bone level-implantat” med intern kobling.

 

"US System” er et implantat med ekstern hex / kobling.

 

“SS System” er et implantat med maskinpolert hals / krage (resten av implantatet har en moderat ru overflate som kalles SLA-overflate slik TS og US også har) og intern kobling.

Innsetting av fixturer med for høy torque (dvs over 40 Ncm for Osstem´s vedkommende) øker risikoen for fibrøs tilheling. TSIII-fixturene er selvgjengende og utformingen gjør at man kan oppnå god primærstabilitet selv ved suboptimal benkvalitet/bløtt ben. Dette medfører også at det er mulig å oppnå for høy primærstabilitet i normalt eller hardt ben dersom man ikke borrer opp nok. Det er ikke sikkert dette er årsaken til tapte fixturer, men det er i alle fall viktig å kjenne til dette ved fixturinnsetting. Over-torquing var nok av mindre betydning ved tidligere generasjoners fixturer som hadde sylindrisk (straight) utforming og mindre agressive gjenger (man oppnådde ikke samme primærstabilitet med disse). 

En tannlege opplever at implantatbæreren (den gule toppen på Mini, og grønne toppen på Regular fixturer) har kilt seg fast, og han har ikke vært klar over at det finnes en egen bits for å løsne denne (Removal Tool for Mount). Han har dermed tatt ut fixturen da han har trodd det var en produksjonsfeil med fixturen. 

 

SVAR: Det hender en sjelden gang at implantatbæreren (Mount) kiler seg fast i fixturen, spesielt hvis den blir skrudd inn i hardt ben med motstand >40Ncm. I slike tilfeller finnes det en bits i kirurgikassetten som kan skrus gjennom implantatbæreren slik at den løsner (man må skru ut skruen som sitter i Mount først). 

 

 

Removal Tool for Mount

Må jeg alltid fjerne en fixtur som ikke har primærstabilitet? 

 

SVAR: Selv om en fixtur mangler primærstabilitet (dvs er løs, eller spinner rundt) så er det fortsatt mulig å sy det inn under slimhinnen så lenge retningen er ok - benet vokser som regel inn i fixturen slik at sekundærstabiliteten blir bra.

Tannimplantatene består av CPU-titian som innholder >99% titan som er et ikke-magnetisk materiale. Man kan m.a.o. ta MR etter innsetting av tannimplantater, men disse gir forstyrrelser på MR-bildet.

Man bør ta CT-røntgen dersom man har implantater.

Uttrykket bioskruer brukes ikke om tannimplantater. 

Dette er heldigvis en meget sjeldent forekommende komplikasjon, og siden vi startet å selge Osstem i 2008 har vi kun sett få tilfeller av dette. Fixturfraktur forekommer på alle implantatsystemer fra tid til annen, og bidragsgivende faktorer kan være:

1. tap av marginalt ben / periimplantitt (fixturens marginale del mister støtte og tåler mindre belastning).
2. hardt bitt (tanngnissing / tannpress). I slike tilfeller anbefales det at kronen kun står i lett okklusjon, alternativt slipes såvidt ut av bitt.
3. stor implantatkrone på smal fixtur - medfører ugunstig belastning av fixturen. 

Frakturlinjer kan av og til være vanskelige å oppdage på røntgen og klinisk. Ofte kan de kun sees med mikroskop. Det typiske er at pasienten kommer tilbake med løs krone kort tid etter at man har etterstrammet den. Dersom kronen løsner til tross for at man har byttet til ny distanseskrue er det stor sjanse for at det er en fixturfraktur.

Osstem tilbyr nye komponenter gratis ved innsendelse av de gamle i slike situasjoner (fyll ut returskjema - det viktigste er LOT + REF på komponentene, link til skjema fins her: https://www.maxfac.no/returskjema). Dessverre dekker ikke Osstem ny krone. Returadresse for komponenter: MaxFac Dental AS, Postboks 9 Vinderen, 0319 Oslo.